Αναγνώστες

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕ / ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ)

ΣΤΟΧΟΣ: Να μάθουν τα παιδιά για τις διατροφικές συνήθειες των λαών, να τις συγκρίνουν με τις δικές τους και να τις συνδέσουν με τα τοπικά προϊόντα της κάθε χώρας.

Μετά από σύντομη εισήγηση τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να παρουσιάσει τις διαιτητικές συνήθειες ενός λαού (σύγχρονου ή παλαιότερου).

Εθνικό φαγητό
Τρόποι προετοιμασίας
Σχέση με τις τοπικές καλλιέργειες
Ομοιότητες- διαφορές με τις ελληνικές
Φαγητά για ειδικές περιστάσεις

Συζήτηση
Παρουσίαση κολλάζ κάθε ομάδας σχετική με το θέμα της.2η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

ΣΤΟΧΟΣ: Να κατανοήσουν τα παιδιά τις τεχνικές της διαφήμισης και να μπορούν να αναγνωρίζουν τις παραπλανητικές διαφημίσεις.

Συγκεντρώνουμε συσκευασίες τροφίμων που έχουν την ένδειξη «φυσικό» ή «οργανικό» ή «βιολογικό», ελέγχουμε τα συστατικά τους και συγκρίνουμε με τον πίνακα συστατικών που έχει δοθεί.
Οι συσκευασίες κατατάσσονται ανάλογα με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την προσέλκυση των καταναλωτών πχ.

Καλή γεύση φθηνό άνεση υγεία Χαμηλό σε λιπαρά Χωρίς πρόσθετα Λίγες θερμίδες
3η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

ΣΤΟΧΟΣ: Να κατανοήσουν τα παιδιά τις τεχνικές της διαφήμισης και να μπορούν να αναγνωρίζουν τις παραπλανητικές διαφημίσεις.

Τα παιδιά χωρίζονται σε 4 ομάδες. Σε μία από τις ομάδες δίνεται ως εργασία να διαφημίσουν ένα προϊόν και να παρουσιάσουν τη διαφήμιση στην τάξη. Όταν η ομάδα αυτή παρουσιάσει τη διαφήμιση, τα παιδιά των άλλων ομάδων απαντούν στα εξής ερωτήματα:

ποιο είναι το όνομα του προϊόντος
ποιο είναι το μήνυμα της διαφήμισης
ποιος είναι ο στόχος της διαφήμισης
ποιες τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί και τέλος καλούνται
να βαθμολογήσουν τη διαφήμιση (με έπεισε-με άφησε αδιάφορο)


4η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (ΥΓΕΙΑ)

ΣΤΟΧΟΣ: Τα παιδιά να γνωρίσουν τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι τροφές και να μπορούν να σχεδιάζουν μια ισορροπημένη διατροφή.

Προβάλλουμε βίντεο με τα θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια δίνεται πίνακας με όλες τις κατηγορίες τροφίμων και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Με βάση τον πίνακα τα παιδιά σχηματίζουν το προσωπικό τους διαιτολόγιο, προσέχοντας να μην υπερβούν τα συνιστώμενα όρια θερμίδων και λιπαρών για την ηλικία τους (τα στοιχεία δίνονται από τον πίνακα).5η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (ΥΓΕΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ)

ΣΤΟΧΟΣ: Τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους ώστε να γίνουν πιο προσεκτικοί ως καταναλωτές.

Ο/Η καθηγητής/καθηγήτρια διαβάζει μια ιστορία: «…Η Κατερίνα μαθαίνει ότι υπάρχουν φυτοφάρμακα στα φρέσκα φρούτα και σταματά να τα καταναλώνει, ενώ ο Γιώργος συνεχίζει». Χωρίζει τους μαθητές σε δύο ομάδες και ξεκινά μια συζήτηση κατά την οποία η μία ομάδα επιχειρηματολογεί υπέρ της Κατερίνας και η άλλη υπέρ του Γιώργου. Τέλος, όλοι μαζί συζητούν για τους τρόπους προστασίας των καταναλωτών από τους κινδύνους αυτούς.


6η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (ΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ)

ΣΤΟΧΟΣ: Τα παιδιά να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μόλυνσης των τροφών.

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των 5 ατόμων. Ζωγραφίζουν πάνω σε χαρτόνι τη διατροφική αλυσίδα. Στη συνέχεια παίρνουν καρτελάκια με ονόματα ρύπων και τα καρφιτσώνουν στην ανάλογη περιοχή του χαρτονιού. Κάθε ομάδα παρουσιάζει την επίδραση ενός ρύπου στην υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: